milivolt electronics world news "nsani_gelimilikte_kadnn_eitiminin_ykselmesi_art"-didimhaber.net
27-01-2014

"nsani gelimilikte kadnn eitiminin ykselmesi art"

nsani_gelimilikte_kadnn_eitiminin_ykselmesi_art

AYDIN - 27.01.2014 18:33

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardmcs Doç. Dr. Akn Asan, Türkiye’nin insani gelimilikte üst sralara çkabilmesi için kadnlarn eitim seviyelerinin yükselmesinin önemli olduunu vurgulad.

 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl, Toplum Kalknmasnda Gönül Elçileri Kadnlar çin Mesleki Eitim Projesi'nin tantm için Aydn l Kültür ve Turizm Bakanl Hidayet Sayn Salonu'nda toplant yapld. Toplantya katlan Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardmcs Doç. Dr. Akn Asan, kadnlarn okur yazar olmasnn insani gelimilikte etkisinin olmadn, eitimlerine devam ederek en az lise mezunu olmalar gerektiini söyledi. u anda eitimde kz ve erkek çocuklar açsndan sknt olmadn ifade eden Asan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl’nn önceliinin çocuklar olduunu, ancak 75 milyondan sorumlu bir bakanlk olduklarn kaydetti.

 

Kadnn güçlü olmas için çalmalar yaptklarn anlatan Asan, unlar söyledi: “Projeye destek vermek isteyenler için kurumsal hale getirelim dedik. Bir ey yapmak isteseler de bürokratik ve skntlarla karlalmas için kurumsallatrdk. imdiye kadar projeler Ankara’da balar, çok uzak noktalara kadar gidemezdi. Biz projemizin ulamas için valilerimizin eleriyle duyurduk ve yaptk. Bunu da baardk. Ülkemizde de en büyük sorunlardan biri kurumlarmzn kapasiteleri ve verdii hizmetleri vatandamza tam olarak aktaramyoruz. Yapyoruz da reklamn anlatmn ve bilgiyi ulatrmakta skntlar var.”

 

Okula yeni balayan kz ve erkek çocuklarnn eitiminde problem olmadn, önceden okuyamayanlar için ortaokul, lise üniversite eitiminde problem odluunu kaydeden Asan, “Bunun üstesinden 4+4+4 ile geleceiz ancak bu yeni nesille ilgili bir problem bulunmamakta. Ülkemizde okuryazarlk 2008 ylnda 86,91 iken 2011 ylnda yüzde 91,94 e yükselmi. Aydn’da 2008 ylnda yüzde 82,2 iken 2011 ylnda 91,2 2012 ylnda 94,4 olmu. Okuryazarlk orannn yüzde yüz olmasn istiyoruz. Hatta kadnlarmz bununla da kalmasnlar, en az lise mezunu olsunlar. Kadn istihdamn nasl artrabiliriz, bununla ilgili çalma yapyoruz. 2012 ylnda kadnlarda i gücüne katlmada geçen yla göre yükselme var. 0,7 puan artarak yüzde 29,5’e yükselmi. Eitim düzeyi yükseldikçe i gücüne katlmda artmaktadr. Bu oran yüzde70’lere çkmaktadr. Türkiye insani gelimilikte neden alt sralardadr diye hep söylenir niye bizim Türkiye alt sralardadr diye szlanr dururuz. nsani gelimilikte, salk, gelir ve eitime baklyor. Eitimi düzeyini artrmadkça insani gelime düzeyimiz hala aada olacaktr. Lise diplomas eer biz kadnlar ve erkekler herkes alamamsa aa sralarda kalmaya mahkumuz. Okuma yazma öretmek, okuma seviyemizi yükseltmiyor. Kadnlarn okuyamamasnn sebepleri arasnda okullarn uzak olmas, ekonomik sebepler, erkek çocuklar okusun kz kardelerine bakar düüncesi vard. u anda hem kzmz hem olumuz okusun diyor ailelerimiz. Kzlarn bir an önce evlenmesini, ba göz etme düüncesi vard. imdi bizim kz çocuklarmz okusunlar meslek sahipleri olsunlar diye bakyorlar. Okula gidemeyen kadnlar, içerisinde okuma atei olan kadnlarmz okulu dardan bitirme için de kadnlarmz okumaya devam etmeli. Bunlara yardm eli uzatmamz lazm.” eklinde konutu.

 

mkânszlklar nedeniyle örgün eitim dnda kalm hanmlarn yeniden eitime kazandrlmas, mesleki eitim verilmesi, ekonomik ve sosyal yönden güçlenmesi için yaplan projenin banda bulunan Dilek Didem Ayyldz da projeye gönüllü olarak herkesin destek vermesini istedi. Projenin tantm toplantsna Aydn Valisi Erol Ayyldz, milletvekilleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanl Aydn l Müdürü Hakk Ylmaz, daire müdürleri, sivil toplum kurulular ve davetliler katld. Program sonunda Aydn Valisi Erol Ayyldz, katklarndan dolay Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardmcs Doç. Dr. Akn Asan'a çini vazo hediye etti.

 

OSMAN AKÇAY 

 

Keywords: Kadn,aile, eitim

   





TP zmir l rgt: TBMM Darbe Giriimine Ortak Olmutur

Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi

Didim Lunapark Grntleri

Selda Bacan Konseri Grntler

Didim Yry Rotalar

Melek Mosso

Babo Keilere Operasyon

Selda Bacan Konseri


Sanatin_Iyilestirici_Gucu;_Sanatla_Terapi
Sanatn yiletirici Gc; Sanatla Terapi..

Kooperatif_Ziyareti
Kooperatif Ziyareti..

Yabancilara_Konut_Satislari
Yabanclara Konut Satlar..

Internette_Dogal_Reklam_-_Milivolt.net_Online_Pazaryeri
nternette Doal Reklam - Milivolt.net Online Pazaryeri..






sinyaller-com

Yazarlar


twitter_didimhaber

AliExpress WW






Hamza_Saykan_Resim_Sergisi
Hamza Saykan Resim Sergisi..

Didim_Lunapark_Goruntuleri
Didim Lunapark Grntleri..

Parla_Solari_Sanayi_ve_Teknoloji_Bakani_Mustafa_Varank_Ziyaret_Etti
Parla Solar Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank Ziya..